Akcija “Sigurnost u prometu” u Višićima osnovci glumili policajce

stu 15, 2020

“U 2013. godini na području MUP-a Mostar registrirano su 1944 prometne nezgode, što je četiri posto više nego u 2012. godine, smrtno je stradalo 25 osoba, 119 teže, a 747 osoba je doživjelo lakše prometne nezgode. Među smrtno stradalima bili su jedno dijete do šest godina, te dvije malodobne osobe. Dakle, među smrtno stradalima 15 posto su djeca i maloljetne osobe. Lani je teže ili lakše ozlijeđen veći broj djece, što je više nego dovoljno razloga da nastavimo akciju “Sigurnost u prometu”. Ove akcije koje se provode u kontinuitetu, podrazumijevaju teorijsko upoznavanje učenika s pravilima ponašanja u prometu, a zatim i praktičnu vježbu”, riječi su kojima Jure Barišić zapovjednik Policijske stanice za sigurnost prometa Čapljina uvodi u temu, nakon čega je uslijedio praktični dio i to na magistrali M – 17, kod OŠ “Lipanjske zore” u Višićima.

Sigur6-Guzva_oko_motora

Sigur8-Za_motor_se_cekalo_u_redu

Sigur1-Sigurnost_

Sigur5-Zajednicka_snimka_sudionika_akcije

Sigur3-Djacima_je_akcija_bila_zanimljiva

Akcijom su u prvom redu obuhvaćeni prvašići, ali ciljna grupacija su i ostali učenici nižih razreda osnovne škole. Nakon ‘obnove gradiva’ i osnovnih uputa o ponašanju prometnika koje osnovcima prenosi Ante Sušac djelatnik Policijske stanice za sigurnost prometa, uslijedilo je dvadesetak praktičnih minuta. Jedina “nezgoda” u tom dijelu vježbe bila su nasmijana lica djece – prometnika. Primijetili smo da su od domaćih vozača discipliniraniji bili slovački i mađarski turisti, koji su vrlo disciplinirano skretali u stranu i po desetak metara prije malih “policajaca”. Neki od domaćih vozača iznenađeni palicama u dječjim rukama stajali su tik uz “patrolu” pojačanu aktivnim policajcima, ali je ipak sve skupa proteklo prema planu. Vozači su uz put dobili letak s uputama o ponašanju kad vide djecu u prometu.
“Dobro je bilo, vozači su nas slušali, a kad smo im dali ‘papirić’ govorili su hvala”, vele Nikolina Limov, Marija Raguž, Krešimir Dugandžić i Veselko Rajič, dok je Veronika Kuridža ustvrdila:
“Ne volim to, bilo me je malo strah.”
Nastavnica Žana Blažević voditeljica “mladih policijskih snaga”, smatra da su ovakve akcije višestruko korisne jer “djeca ne uče samo kako će se sada ponašati u prometu, nego i kada odrastu, kad budu vozači.”
“Ovo su redovite akcije koje Auto moto savez u suradnji sa Policijskom stanicom za sigurnost prometa, provodi na početku školske godine. Usmjerene su ponajprije na prvašiće, a sastoje se od teorijskog i praktičnog dijela. Kao što ste i vidjeli djeci je draži ovaj praktični dio”, kazao je Ilija Šimović iz čapljinskog Auto moto društva.

tekst i foto: radio-capljina.com

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content