FOTO: Film “Drijeva – film jedine prave istine” predstavljen čapljinskoj publici

lis 29, 2022

U petak (28. listopada 2022.) čapljinskoj publici u kinu Mogorjelo predstavljen je film “Drijeva – film jedine prave istine” u čijoj je realizaciji sudjelovala naša škola, a u koordinaciji udruge PETKA Perunika, uz suradnike PŠ Gabela (područna škola OŠ Vladimira Pavlovića) MZ Gabela i HKUD Drijeva Gabela.

Film je amaterskog karaktera, a tematizira područje Gabele/Drijeve kroz povijest i dodir s današnjim vremenom. Osim edukativno-zabavnog dijela ima elemenata i nadrealizma, satire i sarkazma. Napravljen je u čast meksičkog istraživača Salinasa Pricea koji je svojim dijelima “Homerski šapati” i “Homerova slijepa publika” donio revolucionarnu tezu postojanja drevne trojanske države u našem podneblju sa svetim gradom Ilijem na području Gabele. Nastao kao plod aktivnosti i druženja naših mladih članova kroz vannastavne i vanškolske sadržaje, uz koordinaciju Igora Bene, a glavna intencija bila je skretanje pozornosti na Gabelu i tajne koje krije, teoriju Salinasa Pricea, ali i na značaj Gabele kao trgovačkog i vojnog središta kroz povijest.

Drijevu su kroz scenarij i montažu, osim koordinatora Igora, autorizirali i sami članovi dječje dramske skupine koji su pokazali iznimnu tankoćudnost i osjećaj za teme koje baš i nisu dječje, a to su: Krešimir Dugandžić, Nikola Obad i Josip Menalo, sva trojica učenici u to vrijeme osmog razreda.

Žanrovski je napravljena fuzija narativno-dokumentarističkog dijela u kombinaciji sa satirom i ironijom uz dodavanje već poznatih snimaka drugih filmova i videa koji su i navedeni u opisu i endingu. Kako je riječ o amaterskom uratku, fokus je bio na ideji, poruci i pouci.

Film se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu vila protagonist vodi kroz povijest do današnjice dok je drugi dio nešto kompliciraniji za shvatiti zbog područja tzv. zone sumraka, miješanja sna i jave, pijanstva i trijeznosti, a učenicima je u to vrijeme idol bio youtuber Kale, koji se predstavlja kao gospodar vremena i džedaj koji ima silu.

Kao takav odlična je metafora za vrijeme, jer vrijeme na kraju sve izbalansira i svaka istina ispliva na vidjelo, što vrijedi za ljude u svim epohama i podnebljima koji rade pošteno, a razne ih neznalice i manipulatori pokušaju pribiti na stup srama, izmišljajući protiv njih razne gadosti, sve kako bi sebe predstavili kao heroje mjesta ili nacije. Lik Troija Galileićija u filmu primjer je toga. Optužuje ga sudac Karlo de Potjeraj koji je sam kriminalac iza kojeg stoje brojna nedjela šverca, reketarenja, podmićivanja i olajavanja. No on je sudac i moralna vertikala mjesta, i može mu se.

Snimatelj filma bio je Mirko Bošković Mige, a osim Krešimira i Nikole u filmu su glumili još i Mateo Božidar Mišić, Marta Obad, Katarina Bošković, Emanuel Brajković, Viktorija Šutalo i Anđelo Šutalo, a kao statisti pojavljuju se najmlađi članovi HKUD Drijeva: Gabriela Krvavac, Sara Milićević, Andrea Jurković, Leo Vulić, Antea Mrvalj, Dora Milićević, Petra Ćorić, Ante Šiljeg.

Plakat za film dizajnirao je Mario Matić, a kako je jedna od tematika filma ona trojanska, snimanje filma sponzoriralo je naše domaće, Trojansko pivo.

Treba napomenuti i to je film u kinu Mogorjelo trebao biti prikazan 11. ožujka 2020., na rođendan Salinasa Pricea, no istog dana donijete su odredbe ograničavanja javnih događaja i film je stajao preko dvije godine “u bunkeru”.

Za sve koji nisu bili u kinu, a voljeli bi pogledati, film će uskoro biti postavljen na youtube kanal udruge PETKA Perunika.

Sinopsis:

Organizator: Udruga PETKA Perunika

Redatelj: Igor Beno

Scenarij i montaža: Krešimir Dugandžić, Nikola Obad, Nikola Menalo, Igor Beno

Glazba: Igor Beno i Mića Luković

Snimatelj: Mirko Bošković Mige

Tehnička potpora: Josip Pavlović

Scenigrafija/kostimografija: Stanislava Borovac, Marijana Milićević, Ernesto Markota, MZ Gabela

Dizajn plakata: Mario Matić

Suradnici: OŠ “Lipanjske zore” Višići, PŠ Gabela, MZ Gabela, HKUD Drijeva Gabela

Opskrbljivač glumaca pizzom: Miloš Jelčić

Medijska promocija: Radio Čapljina, TO Čapljina, Đaka city

Sponzor: Trojansko pivo

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content