FOTO: Izrađen mural “Slika zavičaja”, u tijeku izrada reportaža o Svitavi i Čeljevu

lip 5, 2023

U školskoj 2022./2023. godini u OŠ “Lipanjske zore” Višići oformljena je audio-vizualna sekcija koja je nastala kao spoj likovne, dramske, novinarske sekcije i glazbeno nadarenih učenika s izbornom nastavom informatike, a nastavnici voditelji koji su se upustili u ovaj višeslojni pothvat su nastavnik likovnog Ernesto Markota, nastavnik informatike i tehničke kulture Josip Pavlović, te knjižničar Igor Beno.

U ovoj školskoj godini realiziran je prvi projekt naziva ”Slika zavičaja”, a napravljen je u suradnji s udrugom PETKA Perunika. Projekt je započeo zajedničkim edukativno-istraživačkim izletom sudionika na brdo Budisavina u listopadu 2022. godine gdje su se učenici imali priliku educirati i upoznati s budućim radom. Mladi novinari i informatičari pod vodstvom Igora Bene i Josipa Pavlovića bili su na terenu, konkretnije u mjestima Svitava i Čeljevo, te su tamo pravili reportaže o tim mjestima. Skupljeni materijal potom su uređivali i montirali na svojoj informatičkoj nastavi.

S druge strane mladi su likovnjaci pod vodstvom Ernesta Markote izrađivali mural s tematikom posebnosti našeg zavičaja. Prva faza bila je donošenje idejnih rješenja za same motive. Potom se prešlo na skiciranje. Svatko je bio zadužen skicirati jedan dio murala, da bi konačno skica dobila punu formu crteža. Napravljena je jedna univerzalna kompozicija koja je sadržavala sve elemente koji su bili na učeničkim crtežima. Sve je to valjalo uvećati i prenijeti na stiropor. 12 četvornih metara stiropora debljine 8 cm zalijepljeno je na zid u kabinetu likovne kulture, te se krenulo u izradu velikog reljefnog murala. Da bi se od crteža dobio mural, učenici su posebnim alatima udubljivali i oblikovali stiropor kako bi se dobila trodimenzionalnost udubljenosti i ispupčenosti reljefa.

Konačno, došlo je vrijeme za postavljanje murala tamo gdje je bio planiran, a to je zid škole sa sjeverne strane. Posebnom ljepljivom smjesom komadi stiropora su zalijepljeni na zid. Nakon toga preko njega su navučena dva sloja maltera što nije bio nimalo lagan zadatak ni s fizičke strane.

Najljepši i najlakši dio likovnog posla sačuvan je za kraj kada se prešlo na samo bojanje murala. Dječak i djevojčica s knjigom i kistom u trupici, lopoči, laste, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta našeg podneblja, sve to u otvorenoj knjizi koja je simbolična, konačno su dobili svoj puni sjaj, a naša škola dobila je jedno vrijedno umjetničko djelo koje je pečat jedne generacije i koje ćemo ostaviti generacijama iza nas.

Učenice koje su sudjelovale u izradi murala su: Lana Bošković, Lana Buljubašić, Dragana Cvitanović, Ajla Sjekirica, Petra Ivanković, Lorena Šutalo, Maja Limov, Patricija Pavlović i Katarina Bošković.

Učenici Lana Kević, Dora Obradović i Matej Šutalo istražili su pojedinosti vezane za najzanimljivije lokacije sela Svitava koje se nalazi na jugozapadnom rubu čapljinske općine, ispod brda Budisavina, na mjestu dodira Svitavskog i Deranskog jezera.

Svitava je puna neispričanih priča, raznih pučkih legendi, a gomile, stećci i ostatci nekih davnih građevina svjedoče višestoljetnom životu u ovom mjestu. Čitavom dužinom prostora između vrha Budisavine na istoku i poluotoka Ostrvo na zapadu pružaju se gomile i gradinski ostatci. Također u Svitavi postoje dvije nekropole stećaka. U glavnom seoskom groblju nalazimo stare grobnice.

Osim toga, tu je priča o staroj školi, crkvi Male Gospe, Hidroelektrani Čapljina, Budisavini te turističkoj atrakciji Svitava Lake Tour koju su s velikim entuzijazmom prije par godina pokrenula braća Martić.

Učenice Lara Čuljak, Jana Knežević i Mira Čilić istražile su najvažnije zanimljivosti vezane za Čeljevo.

Selo Čeljevo okrenuto je Neretvi i njezinim vrijednostima. Stanovnici se koriste vrbovim prućem za gradnju obiteljskih kuća. Prve takve kuće nastaju krajem XVII. stoljeća, kada se ovo područje zvalo Bosco ili u prijevodu: šuma. Današnji naziv naselje nosi po plodnoj zemlji na kojoj se nalazi – čeljica. Regulacijom korita Neretve te izgradnjom nasipa, selo je obranjeno od stalnih poplava. Naselje se širi duž magistralne ceste M-17 i ima naglašenu poljoprivrednu proizvodnju. Kulturno-športski život Čeljeva njeguje se u kulturno-umjetničkom društvu Luke, Nogometnom klubu Čeljevo i udruzi lađara Čeljevo. Organizacijom Lipanjskih zora promoviraju se kulturno-športska dostignuća i samo mjesto.

Iz Čeljeva dolazi reportaža o novoj i staroj školi, domu kulture, crkvi Srca Isusova, obnovljenom nogometnom klubu Neretva, Limanu, Mićinom odboju i sl.

Video koji će uskoro biti predstavljen sadržavat će cjelogodišnji rad sekcije, kako u izradi murala, tako i u izradi reportaže o Svitavi i Čeljevu. Tehnička i informatička oprema udruge PETKA Perunika, te zvuk miksan kod tonca Ivana Bukovca u studiju Jaz u Strugama, jamče još jednu, profesionalniju dimenziju samog dječjeg stvaralaštva.

Za glazbenu podlogu videa na gitari se pobrinuo Kristijan Putica instrumentalima poznatih rock kompozicija snimljenih u studiju Jaz, dok su Maja Limov i Matej Obad bili zaduženi za asistiranje pri montaži. Maja Limov i sami je narator priče u cjelokupnom videu.

Nadamo se da će sekcija zaživjeti i u budućnosti te da će biti prepoznata ne samo u našoj školi, već i šire, kao primjer kako se mogu organizirati vannastavne aktivnosti i kao primjer jednog inspirativnog i kreativnog rada gdje se prožimaju različite aktivnosti koje tvore jedno tijelo u suradnji jedne udruge i jedne škole. Ako se to dogodi, u planu su reportaže i o drugim mjestima gdje se nalaze naše područne škole.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content