FOTO: Posjet završnih razreda Vukovaru

ožu 15, 2023

Učenici završnih razreda krenuli su na terensku nastavu u Vukovar u nedjelju (12. ožujka) u pratnji razrednika Ernesta Markote i Gordane Brkić, te predstavnika Gradske uprave, a vratili su se u utorak (14. ožujka) kasno navečer. Učenice Petra Ivanković i Maja Limov izradile su dar koji su predali djelatniku Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, a radi se o pisanici povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa na kojoj su iscrtani vodotoranj – simbol Vukovara i izlazak sunca koji simbolizira naziv naše škole. U nastavku možete pročitati tekst preuzet s portala djaka-city.info, te galeriju fotografija.

Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, sklopljen je između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava nadležnih za obrazovanje i znanost u BiH te Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradova i općina u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Ovaj sporazum grad Čapljina je potpisao krajem prošle godine, a proteklih dana učenici Osnovne škole „Lipanjske zore“ Višići boravili su u Vukovaru na terenskoj nastavi.

Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provedba je programa obveznih jednodnevnih i dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika devetih razreda osnovnih škola iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici su učili o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. Nakon uspostavljanja teorijskog okvira, učenici posjećuju memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje su se kroz predavanja vodiča uvodili u događaje koji su se ovdje odigrali ratne 1991. godine.

Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se kroz fakultativne aktivnosti mogli upoznati i s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te životom u njemu kroz posjete muzejima i drugim ustanovama.

Terenska nastava za naše učenike, u Vukovaru je završila Školom mira, predavanjem čiji je cilj bio da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Projekt je ujedno i način socijalizacije u novom okruženju, prilika za upoznavanje običaja, navika i kulture zavičaja u cjelini, kao i poticaj nastavnicima da primjenjuju korelaciju i integraciju nastavnih sadržaja.

Ovaj projekat sufinanciran je od strane grada Čapljine – gradonačelnika i Ministarstva branitelja RH.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content