FOTO: Predstavljamo naše škole – PŠ Bobanovo Naselje

stu 15, 2020

Nastavljamo i dalje s predstavljanjem područnih škola koje su dio Osnovne škole “Lipanjske zore” Višići. Danas vam donosimo reportažu novinarske sekcije iz centralne škole, od kojih smo preuzeli tekst i foto o područnoj školi u Bobanovom Naselju koja je osnovana 2005. godine. U nastavku teksta pogledajte i pročitajte što su to “mali novinari” saznali.

Nikolina Limov i Marina Valjan (novinarska sekcija)

Veljača, napokon vrijeme ugodnije od hladnoća koje su nas pratile i savršeno za izlete naše novinarske sekcije. Ova sekcija često posjećuje različita mjesta i pravi reportaže, a sada smo odlučili posjetiti sve naše područne škole, družiti se s učiteljicama i učenicima, te napisati članke o njima, a usput prikazati naš školski film “Jerkine nove čorape”. Danas vam predstavljamo područnu školu Bobanovo Naselje.

Dana 7. ožujka uz pratnju ravnatelja Đure Raguža i knjižničara Igora Bene naša novinarska sekcija posjetila je područnu školu u Bobanovom. To je jedna poprilično novija škola, a nalazi se stotinjak metara od magistralnog puta Stolac – Čapljina. Učiteljice Borka Vučković, Božica Previšić i Marijana Matić su nas ugodno dočekale i počastile raznim slatkišima i sokovima. Iz pristojnosti “počistili smo” sve ponuđeno (ha ha!), ali im i zahvaljujemo na lijepom i srdačnom dočeku.

Od učiteljice Borke Vučković saznali smo mnoge podatke o ovoj školi koja je počela s radom u školskoj 2005./2006. godini kada je školu pohađalo 54 učenika. Radile su tada četiri učiteljice: Katarina Juko, Božica Previšić, Marijana Matić i Borka Vučković, dok je ravnatelj bio Augustin Jago Doko. Školske 2017./2018. godine broj učenika se znatno smanjio. Sada je tu 30 učenika raspoređenih u pet razreda. Problem smanjenja učenika nije samo u Bobanovom već je prisutan u svim našim školama zadnjih godina, a najveći uzrok tome je iseljavanje zbog nedostatka posla u našim krajevima.

Nastava se odvija u dvije smjene. Prvi i drugi razred u kombiniranom odjelu vodi učiteljica Borka, treći i četvrti učiteljica Božica, dok je u petom razredu učiteljica Marijana Matić.

PŠ Bobanovo može se pohvaliti brojnim suradnjama i ostvarenjima. Njihova ekološka sekcija imala je lijepu suradnju s Udrugom Močvara u zajedničkim radionicama, ali i s drugim ekološkim organizacijama gdje su realizirali značajne projekte. U PŠ Bobanovo predstavljene su slikovnice Udruge Močvara: “Močvara je čudo” i “Planet Zemlja-moj jedini dom” koje je napisala dugogodišnja predsjednica udruge Zdenka Jelčić, a jednu je ilustrirao naš nastavnik likovnog i sadašnji predsjednik udruge Močvara Ernesto Markota, dok je nedavno u školi gostovala članica Udruge Zlatica Jelčić s kojom je održana kreativna radionica. Ekološka sekcija istakla se i u obilježavanju Dana planeta Zemlje 2011. kada su na roli papira dugoj 30 metara iscrtali i obojali prirodne ljepote, te ispisali prigodne krilatice, a sudjelovali su i u istraživanju prirode na temu “Promjena stanja vode” zajedno s nastavnicom biologije Ljiljom Pažin.

Nerijetko su u školu dolazili i književnici poput Sonje Jurić i Milice Pehar. U školi je gostovao i stomatolog Dominik Lubina koji je održao edukaciju o zdravlju zuba, a u sklopu prometnog odgoja gostovali su instruktor vožnje Zdenko Božić, te prometni policajci Ilija Sušac i Dragan Šutalo. Godine 2011. škola je bila gost na malim maškarama u Trebižatu. Na tradicionalnoj manifestaciji Dani kruha PŠ Bobanovo uvijek napravi lijep, domišljat i bogat aranžman na temu plodova zemlje. Od 2014. školu svake godine posjeti Sveti Nikola (gosp. Dario Jurić) koji djecu daruje prigodnim darovima. Ostvarena je i suradnja s poduzećem Unitrade od kojih su dobili flourescentne prsluke za svu školsku djecu. Učenici su sa svojim učiteljicama posjećivali željeznički kolodvor u Čapljini, Gradsku knjižnicu Čapljina te vojarnu “Božan Šimović” u Čapljini.

Neki od učenika također su postizali značajne rezultate. Učenik 5. razreda Luka Kalfić osvojio je 3. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike. Današnja učenica 8. razreda PŠ Domanovići Marija Kasalo, dok je bila 4. razred u Bobanovom, osvojila je 2. mjesto na županijskom natjecanju iz krasnoslova.

Učenici PŠ Bobabovo Naselje uključeni su u brojne sekcije poput likovne, recitatorske i ekološke, a vrlo je važno istaknuti da ova škola ima svoje vlastito lutkarsko kazalište koje djeluje od 2013. godine kada su napravili svoj prvi igrokaz pod nazivom “Božićni zvončić traži sreću” koju je napisala učiteljica Marijana Matić, a lutkari su bili tadašnji učenici 4. razreda. U sklopu rada kazališta napravljena je kulisa za predstave, a osim spomenute predstave bio je tu igrokaz za kraj školske 2016., te predstava ”Mama, hvala ti” za Majčin dan 2017. Osim lutkarskog kazališta u ovoj školi djeluje dramska sekcija koja izvodi igrokaze u povodu sv. Nikole, Dana kruha, Božića, dolaska prvašića, Majčinog dana i sl., a u školi je gostovalo Lutkarsko kazalište Mostar s predstavama “Oholica” i “Tri princeze i zmaj”. Valja istaći sportska natjecanja koja organiziraju na kraju svake školske godite te različite projekte i radionice, poput projekta “Advent-nekad i sad” na koji su posebno ponosni. On je realiziran u prosincu 2017., a bili su uključeni svi učenici, roditelji i učiteljice. Proveden je kroz intervjue, upitnike, likovne i literarne radove, predstave i radionice, a predstavljen je na Božićnoj priredbi. Ostvarena je i radionica na temu “Tjedan mira” u listopadu 2016.

Popričali smo i s učenikom Kajom Grgotom koji je kazao: “Ne bih nikad volio napustiti ovu školu jer mi je u njoj jako lijepo i imam puno prijatelja. Uči me učiteljica Božica koja mi je ujedno i najdraža učiteljica. Najdraži predmet mi je matematika. Volim rješavati matematičke zagonetke i pitanja, dok prirodu baš i ne volim.”

Slučajući učenike, zamijetili smo kako imaju bogat rječnik koji su zasigurno primili od svojih učiteljica. Članovi novinarske sekcije također su se predstavili učenicima, rekli nešto o sebi i radu novinarske sekcije, predstavili školski portal i časopis naše škole “Dječji san” da bi potom u PŠ Bobanovo premijerno prikazali školski film “Jerkine nove čorape” u kojem je glumila članica novinarske sekcije Veronika Jerkić, a znatiželjni učenici postavili su joj poslije par pitanja.

Sve u svemu, ovo je bilo jedno jako lijepo i korisno druženje gdje smo malo pobliže upoznali ovu područnu školu koja je jako lijepa, a o njihovim radovima i ostvarenjima dalo bi se pisati. Naš novinar Krešimir Dugandžić fotografirao je posjet, a od PŠ Bobanovo smo dobili fotografije njihovih aktivnosti, a sve to skupa možete vidjeti u galeriji.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content