FOTO: Predstavljamo naše škole – PŠ Gnjilišta

stu 15, 2020

Za kraj predstavljanja područnih škola ostavili smo onu u Gnjilištima, a što je novinarska sekcija u sastavu Nikola Obad i Josip Menalo zabilježila možete pročitati u nastavku. Ovom prilikom čestitamo na iscrpnim izvještajima kroz tekst i fotografije našim malim novinarima.

Nikola Obad i Josip Menalo (novinarska sekcija)

U ponedjeljak (12. ožujak 2018.) zajedno s ravnateljem Đurom Ragužem i knjižničarem Igorom Benom posjetili smo PŠ Gnjilišta te smo premijerno prikazali film “Jerkine nove čorape”. Zgrada škole nalazi uz put koji kroz Gnjilišta vodi u Karaotok i zbog svog izgleda teško bi se moglo zaključiti da se u tom prostoru odvija nastava. Nakon dolaska i srdačnog dočeka učiteljice Vesna Doko i Ljubica Kevo u interakciji s djecom ispričale su nam nešto o školi. Prije nastanka ove škole djeca su pohađala školu u Klepcima koju je zamijenila ova škola koja je i danas tu. Zanimljivo je da je prije škole ta zgrada bila gostionica, ali na inicijativu Gnjilištana, 1993., gostionicu su prenamijenili u područnu školu u sastavu OŠ “Lipanjske zore” Višići.

Školu, koja je u vrlo lošem stanju, pohađa 13 učenika u 4 razreda (jedan razred nedostaje). Unatoč lošim uvjetima učiteljice daju sve od sebe da djeca ne zaostaju u znanju, a učionica je ukrašena prekrasnim plakatima i kreativnim radovima. Učiteljice su se pohvalile odličnim uspjesima učenika te sudjelovanjem na natjecanjima. Ove godine na školskom natjecanju u krasnoslovu školu će predstavljati Ela Pažin i Marija Rodin.

Učiteljice održavaju i razne sekcije i dodatnu nastavu. Likovna sekcija za prvi razred, krasnoslov za četvrte, a dramska je za sve razrede. Dramska sekcija prošle je godine posebno oduševila izvedbom igrokaza “Jabuka” na priredbi povodom Dana škole u centralnoj školi. Dodatna nastava organizirana je iz matematike.

Za proljetnih dana svake godine učenici i učiteljice posjećuju Park prirode Hutovo blato koji je u neposrednoj blizini Gnjilišta. Škola je kroz te izlete gajila suradnju s našim čuvenim ekologom Stjepanom Matićem koji je kroz različite radionice približavao učenicima važnost zaštite našeg ekološkog bisera – Hutova blata. Treba izdvojiti i česte posjete farmi krava u Višićima koji uvijek učenike i učiteljice ugoste i lijepo dočekaju.

Spomenuli smo da je zgrada škole u lošem stanju. To se može vidjeti na ispucalim zidovima, polupanim pločicama na stepenicama, razbijenim prozorima u prizemlju, ali i općenito starost zgrade govori tome u prilog. Najviše loših uvjeta prouzroče kiša i vlaga koja se tada uvlači u zidove. U galeriji slika koju smo pripremili također se može to dobro vidjeti. Nadamo se da će se iznaći neko rješenje i da će se naći netko tko će investirati da se škola barem malo obnovi jer javio se problem da roditelji zbog toga svoju djecu upisuju u druge škole. No, kako smo vidjeli, učenici koji pohađaju školu i njihove učiteljice djeluju kao jedna velika sretna obitelj. Dobro se slažu i surađuju, jedni drugima pomažu i učenici vrlo rado dolaze u školu.

S jednim od učenika smo i porazgovarali. To je Marin Rajič, učenik 5. razreda. On nam je rekao kako mu je lijepo u ovoj školi, a ako bi išta mogao promijeniti, to je da se škola obnovi i da im bude ljepši i sigurniji prostor. Kazao je da najviše voli tjelesno i općenito sport, a da je engleski predmet koji manje voli. Kao većina dječaka sanja da postane nogometaš. U posebnom sjećanju su mu izleti koje učiteljice često organiziraju.

Učenici su se također oduševili našim školskim filmom “Jerkine nove čorape”, te su postavljali brojna pitanja o filmu, a na kraju smo ih, zajedno s učiteljicama, uslikali za uspomenu i za naš časopis Dječji san.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content