FOTO: Premijera filma “Jerkine nove čorape” u CŠ Višići

stu 15, 2020

Pripremio: Krešimir Dugandžić (novinarska sekcija)

Dana 02. ožujka 2018. u našoj centralnoj školi prikazivana je premijera našeg školskog filma “Jerkine nove čorape”. Ovaj kratki film u trajanju od zanimljivih 11 minuta i 11 sekundi nastao je prema priči “Čarape” književnika Pere Petrušića, a dramatizirao ga je i za njega glazbu napisao naš knjižničar Igor Beno. Mirko Bošković iz studija Casper je snimio film te ga producirao.

Film se snimao na različitim lokacijama u Višićima, a najviše u staroj kući obitelji Cvitanović koja nam je pomogla oko same scenografije u filmu. Glumci su bili svi učenici 6. a razreda, a glavne uloge pripale su Veroniki Jerkić (Jerko), Andrei Merdžan (Majka), Mihaelu Ragužu (Otac), Nikoli Kuridži (Šime) i Gabrijelu Doki (Netko od dječaka).

Radnja se događa u prvoj polovici 20. stoljeća negdje u zapadnom dijelu Hercegovine gdje se govori ikavica, pa su i naši glumci trebali svoj tekst naučiti na ikavskom izgovoru. To je vrijeme kada se iz ovih krajeva najviše odlazilo u Ameriku u kojoj je glavni junak ove priče Jerko imao ujaka koji mu je poslao prave “čorape”, a to je u tom vremenu kada su sve čarape bile ručno izrađivane, bilo nešto kao danas najnoviji model Samsung Galaxyja. Oko tih “čorapa” vrti se čitava radnja filma koji ima pouku kako trebamo čuvati svoje stvari te biti iskreni sa svojim roditeljima.

Premijera je putem školskog projektora održavana tijekom nastavnog dana za svaki razred ponaosob, a neki razredi su i kombinirani.

Učenici i učitelji koji su se zatekli nisu skrivali oduševljenje, a neki su poželjeli da ga ponovno pogledaju. Svatko je mogao prepoznati poznata mjesta u Višićima, a mogli su vidjeti svoje prijatelje i članove obitelji kako glume.

Kratkoća snimanja i uvježbavanja otkrila je neke sitne nedostatke jer da bi se vjerno prikazala slika jednog podneblja iz prošlosti potreban je duži rad više ljudi na različitim područjima, ali kako doznajemo, postoji plan da se sve to digne na jednu razinu više i da se film realizira putem projekata. Do tada će se “Jerkine nove čorape” izvoditi u našim područnim školama u sklopu posjete novinarske sekcije.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content