FOTO: Snimanje priloga o digitalizaciji obrazovanja na SUM TV-u

ožu 25, 2021

Jučer (srijeda, 24. ožujka) su novinari sa SUM TV-a krenuli u snimanje priloga o digitalizaciji obrazovanja. U digitalizaciji sudjeluje preko 100 škola koje nastavni plan i program izvode na hrvatskom jeziku, a podrška u ovom hvalevrijednom projektu je Sveučilište u Mostaru i njihov Centar za informacijske tehnologije.

Prvo su izjave dali informatičari iz Centra za informacijske tehnologije, koji su u digitalizaciji obrazovanja odradili veliki dio posla, te im se ovim putem u ime svih nastavnika i škola zahvaljujemo. Nije bilo nimalo lagano sve to softwerski postaviti, ali uz pomoć školskih koordinatora diljem BiH definirao se izgled i sadržaj e-Matice, a zatim i e-Dnevnika na kojem se još radi i koji će biti spreman za upotrebu u pilot-projektu koji počinje od rujna iduće školske godine. Vrijedi istaknuti da je naša škola, ali i OŠ “Vladimir Pavlović”, između njih oko 130, ušla u pilot-projekt s još 20-ak drugih škola diljem BiH. Ako se ne varamo, mi smo jedina općina, odnosno gradsko područje koje ima dvije škole u ovom pilot-projektu digitalizacije obrazovanja.

Ali da se vratimo na same početke digitalizacije, koja je počela prije otprilike godinu dana. Nastavnici su se služili društvenim mrežama i internet stranicama škola gdje su postavljali nastavno gradivo. Ali ubrzo je sa SUM-a pokrenuta platforma Školarac, zatim e-Matica i na kraju e-Dnevnik. Školarac i Matica su definirani, dok je Dnevnik u završnoj fazi postavljanja.

U svemu ovome informatičarima su pomagali koordinatori iz županija širom BiH, koji su upravo danas preko google meeta davali izjave, odnosno dojmove vezane uz Školarac, Maticu i Dnevnik. Prenijeli su i dojmove drugih nastavnika, kao i roditelja koji su u proteklom tjednu dobili pristupne podatke kako bi mogli pratiti ocjene svoga djeteta. Ovaj unos ocjena za sada je u testnoj fazi i odabran je mali krug nastavnika i roditelja koji će u njoj sudjelovati. Roditelji su imali samo riječi hvale o Dnevniku, jer je pregledan i jednostavan za upotrebu, a pogotovo im se sviđa i zbog toga što su dolasci u škole na informacije ograničeni zbog korona-virusa. Komunikacija roditelja i razrednika uglavnom se odvija telefonski, što stvara opterećenje za obje strane. Sada je Dnevnik olakšao tu komunikaciju, jer roditelj u bilo koje doba može pogledati ocjene svoga djeteta, te ako ima potrebe onda može kontaktirati razrednika.

Zadnje izjave o digitalizaciji dali su gosp. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije i naš ravnatelj, a sve ovo moći ćete vidjeti ubrzo u video-prilogu.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content