FOTO: Učenici Dramske i Novinarske sekcije OŠ “Lipanjske zore” Višići posjetili Radiopostaju Čapljina

stu 15, 2020

Radio je medij koji unatoč suvremenim trendovima elektroničkih mreža i portala ipak ostaje i opstaje zahvaljujući svom zanimljivom programu i želji ljudi da informacije primaju isključivo slušajući. Na njemu slušamo pjesme, novosti iz raznih područja života, intervjue, reportaže, tematske emisije, prijenose raznih događaja, reklame, oglase i sl.

U našoj općini već preko 40 godina (od 1976.) svoj program uspješno odašilja Radiopostaja Čapljina. Kako bi učenici naučili nešto o ovoj radiopostaji i općenito o radio programu, naš ravnatelj Đure Raguž i knjižničar Igor Beno organizirali su posjet JP “Radiopostaji Čapljina” za učenike dramske i novinarske sekcije koji je upriličen 13. prosinca. Glavna urednica Ivanka Džajić zajedno sa svojim kolegama lijepo nas je ugostila i prigodnim riječima uvela u svijet radija. Objasnila je tko su sve njihovi djelatnici, što su njihove dužnosti i kako izgleda programska shema. Zajedno s njom obišli smo sve glavne prostorije u radiopostaji, a to su redakcija, studio i režija.

U redakciji se djelatnici dogovaraju o poslovima, rade, pišu članke, pripremaju emisije.

U studiju koji ima posebne mikrofone i posebno izoliran prostor se snima, a sav taj materijal obrađuje se u režiji te se pušta u program.

Tonac ili režiser nadgleda sam tijek emisija te korigira ono što nije bilo dobro, a zadužen je i za glazbu.

Učenicima se najviše svidjelo to što su imali priliku snimiti vlastitu emisiju. Zajedno s Milom Limovom, voditeljem i bivšim učenikom naše škole, učenici Nikolina LimovLana LimovAndrea MerdžanIvana UdženijaVeronika JerkićNikola ObadNikola Kuridža i Mihael Raguž u studiju su obavili razgovor. Bili su podijeljeni na dramsku i novinarsku sekciju i svaka sekcija rekla je nešto o sebi. Najavili smo igrokaz “Mećavu” koju planiramo izvesti u siječnju 2018. god. u kinu Mogorjelo, te snimanje filma “Jerkine nove čorape” koji ovih dana snimamo u Višićima uz veliku pomoć Foto studija Casper. Glavni snimatelj je Mirko Bošković, također još jedan bivši učenik škole koju i mi sada pohađamo. Nakon snimanja djelatnici radiopostaje počastili su nas slatkišima i sokovima, a nakon toga otišli smo se odmoriti u obližnji kafić uz kolače i sokove. “Lijepo su nas pozdravili, ugostili, počastili i sve nam lijepo objasnili. Nadam se da ću i ja jednog dana krenuti novinarskim putem jer nakon ovog posjeta u meni se probudila želja da još mnogo toga naučim”, rekla nam je Veronika Jerkić, učenica 6. a razreda i članica novinarske i dramske sekcije.

Ovom prilikom zahvaljujemo se glavnoj urednici Ivanki Džajić i njezinim djelatnicima na srdačnom dočeku, te se nadamo da ćemo opet imati priliku gostovati u njihovoj Radio postaji.

Emisija se emitirala istog dana u 13:00 h na valovima Radiopostaje Čapljina, a za one koji nisu poslušali emisiju možete to učiniti na sljedećem linku http://www.radio-capljina.com/aktualnosti/item/510-audio-ucenici-os-lipanjske-zore-visici-posjetili-radiopostaju-capljina.html

Nikolina Limov, oslipanjskezore.visici.com

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content