FOTO: Završeni radovi na područnoj školi u Domanovićima

stu 15, 2020

Kao što vidimo iz priloženih fotografija, obnova naše područne škole u Domanovićima odvija se u zadanim rokovima. Kako je i najavljeno, do kraja kalendarske godine (2017./2018.) djelatnici građevinskog poduzeća “Gradnja” iz Mostara uspjeli su dovršiti vanjsku fasadu i krov. Treba istaći da je fasada napravljena po svim međunarodnim standardima toplinske izolacije što je na kraju i bio osnovni postulat projekta energetske učinkovitosti. Naime, zadnjih godina u Europi je trend pravljenje građevina koje su same po sebi toplinski izolatori kako bi se dobilo na uštedi energije i manjem iskorištavanju prirodnih resursa.

Izvođači radova mogu biti zadovoljni jer ih je vrijeme poslužilo. Izuzev malo jače hladnoće u jutarnjim satima, nije bilo puno kiša. Najveći problem bio je uskladiti izvođenje nastave i radova, no i to se nekako moglo ukomponirati. Vjerujemo da nastavnici i učenici nisu puno izgubili, ali svakako su dobili mnogo: normalan i funkcionalan objekt, bar što se tiče vanjskog dijela. U novoj godini trebalo bi se krenuti s unutrašnjom obnovom.

Obnova škole u Domanovićima jako je bitan projekt za stanovnike Dubravske visoravni jer predmetnu nastavu u njoj pohađaju sva sela koja gravitiraju Domanovićima i ona djeluje kao dvostruka područna škola i to: OŠ “Lipanjske zore” Višići i OŠ Čapljina. I ne samo to. Ova škola je dugo godina bila u dotrajalom stanju u kojem se nastava odvijala na rubu regularnosti, gotovo pa u nemogućim uvjetima, a da ne govorimo o dotrajalim prozorima, o dimnjacima koji su se bili gotovo urušili pa je bila opasnost i po život učenika i djelatnika. Dugo se molilo, tražilo i čekalo da netko investira i konačno se to dogodilo u 2016. godini.

Napomenimo još jednom da je ukupna vrijednost projekta obnove 290.500 KM. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije osigurala je 200.000 konvertibilnih maraka, a UNDP dodatnih 90.500 konvertibilnih maraka.

Vjerujemo da će svaka slijedeća godina označiti napredak kako materijalni, tako i intelektulani, obrazovni i duhovni, kako bi škola u Domanovićima bila mjesto razvoja, odgoja i stjecanja znanja, formiranja budućih generacija koje će biti budući inovatori, umjetnici, sportaši, liječnici, znanstvenici, a za takvo nešto temelj je odgovarajući prostor za rad – funkcionalna škola.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content