FOTO: Završni razredi OŠ “Lipanjske zore” u posjeti Vjetrenici povodom Dana planeta Zemlje

stu 16, 2020

U subotu (21. travanj) povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22. travanj) naši učenici završnih razreda iz Višića i Domanovića posjetili su špilju Vjetrenicu kod Ravnog u Popovom polju. Ova špilja je prva u svijetu po bioraznolikosti, ukupna duljina kanala je 7014 m, od čega je 1800 m, a prosječna temperatura je oko 11°C.

Na putu za Ravno morali smo prijeći preko visoke Žegulje koja je iscrpila naš autobus, pa je prokuhao 10 km prije samog cilja. Brzo reakcijom organizatora došao je novi autobus koji nas je doveo do cilja. Nakon kratkog odmora posjetili smo muzej, a poslije toga i izložene panoe s fotografijama na otvorenom koje pokazuju specifičnosti ovoga dijela Hercegovine.

Zatim smo krenuli na najzanimljiviji dio, a to je obilazak špilje koji je potrajao otprilike 45 minuta. Hladno i vjetrovito, ali uz pomoć dugih rukava i zaštitnih kaciga probili smo se kroz područje niskog stropa (oko 150 m). Vodiči su zastajali na prostranim mjestima u špilji i tu su nam iznijeli niz zanimljivih informacija. Vidjeli smo Vilino gumno, špiljske ukrase (stalaktite, stalagmite i stalagnate), Zlatnu dvoranu koja je simbol Vjetrenice, kalcitna jezera, tzv. tursko groblje od stalagmita, hajdučki stol kod kojeg smo završili naš obilazak.

Nakon obilaska, u sklopu gostionice Ravno, dobili smo ručak, a zatim smo krenuli natrag u naš dio Hercegovine.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content