Naša škola sudjeluje u pilot projektu eDnevnika

sij 26, 2021

OŠ “Lipanjske zore” Višići prijavila se početkom ove nastavne godine (2020./2021.) za sudjelovanje u pilot projektu e-Dnevnika kojeg vodi Sveučilište u Mostaru, te smo od mnoštva škola u cijeloj BiH, a koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, izabrani da u njemu i sudjelujemo. Također će i OŠ “Vladimir Pavlović” Čapljina sudjelovati u ovom projektu. U projektu je još 21 škola, a popis uključenih škola možete vidjeti na stranici: https://skole.sum.ba/dnevnik. Ovaj pilot projekt počinje ubrzo, a SUMIT dnevnik pružit će sadržajan pregled bitnih podataka za pojedinu funkciju. U njemu će predmetni nastavnici moći vidjeti isključivo podatke za svoje predmete, dok će razrednici imati pristup svim podatcima učenika u njihovom razredu.

Da se vratimo na sami početak digitalizacije obrazovanja koju je u našoj državi ubrzao korona-virus.

Sveučilište u Mostaru aktivno se uključilo kako bi nastavnicima pomoglo ostvariti što bolju komunikaciju u prenošenju znanja učenicima, a u tu svrhu pokrenut je Školarac putem kojeg su nastavnici kreirali svoja virtualna odjeljenja i tu postavljali nastavne jedinice.

Nakon Školarca Sveučilište u Mostaru krenulo je i s projektom e-Matice, odnosno digitalizirane matične knjige. Iz SUMIT matice prenose se osobni podatci učenika te informacije o programu i razrednom odjelu u koji je učenik upisan. Na kraju školske godine iz dnevnika u maticu prenose se predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika.

Ubrzo se kreće i s već navedenim pilot projektom e-Dnevnika, u kojem će se prvo educirati školski koordinatori i ravnatelji, a nakon toga i nastavnici. Na tim radionicama objasnit će se način prijave nastavnika i učenika, organizacija rasporeda nastave, pregled odjeljenja, te evidencija nastave i izostanaka.

Naša škola aktivno je uključena od samoga početka digitalizacije obrazovanja, pa je tako naš školski koordinator (ravnatelj) od ožujka 2020. godine učitavao materijale na županijski google drive za 1. razrede osnovnih škola za cijelu HNŽ, a te materijale dobivao je od učiteljica iz raznih škola u našoj županiji. Nakon toga radio je i na projektu e-Matice, te je u centralnoj školi na zimskom raspustu održao dvije radionice djelatnicima za rad u Školarcu i Matici. Trenutno obilazi područne škole kako bi dodatno objasnio rad u Matici.

Naravno, uz sve ovo potrebno je osigurati informatičku opremu i internet vezu u svim školama, ali se tu nadamo pomoći od nadležnih institucija i našega osnivača. Naša škola je već dobila neka moderna pomagala u sklopu projekta “TABLA”, a vrijedi istaknuti tzv. pametnu ploču i četiri laptopa, što će zasigurno pomoći u digitalizaciji obrazovanja. Također su djelatnici imali priliku vidjeti fantastične mogućnosti rada na “pametnoj ploči” uz pomoć mozaBook-a kojeg im je predstavio djelatnik Naklade Alfa. I sami djelatnici su prošli više obuka vezanih za digitalizaciju obrazovanja koje su organizirali informatičari sa Sveučilišta u Mostaru.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content