Otvorena izložba “Naša djeca stvaraju”

svi 27, 2021

Izložba je završnica nedovršenog projekta ”Reci Ne ovisnosti!” koji je realiziran uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Bosne i Hercegovine.

Nakon sedme redovite Skupštine Udruge roditelja Naša djeca 2014. na kojoj su usvojena Izvješća o radu za 2020. godinu i smjernice o aktivnostima za naredno razdoblje sinoć je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru otvorena izložba Naša djeca stvaraju. Izložba je završnica nedovršenog projekta ”Reci Ne ovisnosti!” koji je realiziran uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Bosne i Hercegovine. U projektu je sudjelovalo 18 škola iz Hercegovačko – neretvanske županije:

1.    OŠ Cim Mostar

2.    OŠ fra Didak Buntić Čitluk

3.    OŠ Čerin Čtiluk

4.    OŠ Ilije Jakovljevića Mostar

5.    OŠ Ivana Gundulića Mostar

6.    OŠ Petra Bakule Mostar

7.    OŠ Lipanjske Zore Višići,

8.    OŠ Bartola Kašića, Mostar

9.    OŠ Antuna Branka Šimića Mostar

10.  Treća Osnovna škola Mostar

11.  OŠ Kardinala Stepinca Neum

12.  Treća Osnovna škola Mostar

13.   OŠ Crnići

14.   OŠ Bijakovići, Čitluk

15.   OŠ Stolac

16.   OŠ Marina Držića Mostar

17.   OŠ Ilići Mostar

18.   OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar.

”Cilj nam je bio prije svega odvojiti našu djecu od mobitela, računala, igrica te im pokazati kroz razne radionice da smo svi stvoreni da učimo i stvaramo. Stvaramo naša mala djela koja su nastala kroz ove radionice koje je vodio akademski slikar Ernesto Markota. Nažalost, pogođeni pandemijom COVID -19. naša priča je stala u ožujku 2020. Osim likovnih radova trebale su škole dovršiti i svoje pjesme napisane upravo na ovu temu „Reci NE ovisnosti“. Na kraju se trebalo pristupiti odabiru najbolje pjesme, nagrađivanju škole i snimanju pjesme u studiju i tv spota za tu pjesmu gdje su sve škole, sudionici ovog projekta trebale postali poruku svim svojim vršnjacima u borbi protiv moderne ovisnosti koja sve nas, a posebno mlade zavlači u jedan novi nepoznati svijet. Dolaskom pandemije svi smo se uvjerili u opasnosti koje nam je donijelo nazovimo ga moderno ropstvo.  Nove školske godine 2020./21. nastavilo je se sa likovnim radionicama koje su rezultat upravo ova izložba koja predstavlja grbove svojih škola u tehnici keramička glina u kiparskoj izvedbi plitkog reljefa koji se peče na visokim temperaturama  te u finalnoj realizaciji patinira u boje plemenitih metala, i slike koje predstavljaju prirodne znamenitosti, tradiciju i kulturnu baštinu Hercegovačko-neretvanske županije u tehnici akril na platnu”, kazao je na otvaranju izložbe jedan od idejnih tvorca ove cijele priče gospodin Pero Petrušić, književnik i ravnatelj Osnovne škole Čerin.

Glazbeni program upotpunili su mladi talenti Nora Čović i Antonio Šarić, u klasi profesorice Ane Pranjković, koji su izveli koncert za dvije violine, 1 stav Allegro, autora Vivaldia. Na izložbi je predstavljeno14 grbova u tehnici keramička glina (terakota) u kiparskoj izvedbi plitkog reljefa koji se u finalnoj realizaciji patinira u boje plemenitih metala, te 12 slika koje predstavljaju prirodne, kulturne i tradicijske znamenitosti Hercegovačko-neretvanske županije u tehnici akril na platnu. Izložba je otvorena do 28. svibnja 2021. godine.

Tekst i foto: bljesak.info

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content