Počela II. faza procesa Digitalne transformacije obrazovanja

sij 6, 2021

U Osnovnoj školi “Kaonik” u općini Busovača, županija Središnja Bosna, učeniku šestog razreda uručena je Potvrda o uspjehu na kraju prvog polugodišta, prva takva ispisana iz SUMIT Matice. Na ovaj način Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT je osigurao tehničke preduvjete za početak II. faze procesa Digitalne transformacije obrazovanja u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastavi izvodi na hrvatskom jeziku.

“Kao dugogodišnji razrednik i nastavnik smatram da je aktiviranje SUMIT Matice jako važan korak ka unaprjeđenju onog dijela nastavničkog posla koji se tiče vođenja pedagoške dokumentacije. Vrlo važnu ulogu u cijelom ovom procesu smo odradili i mi, školski koordinatori, jer smo svakodnevno slali povratne informacije i strpljivo, iz dana u dan, testirali ovu platformu. Kao školskom koordinatoru su mi u mnogim stvarima pomogle kolege razrednici te ravnateljica škole, a rezultat ove suradnje je i završen proces osposobljavanja SUMIT Matice u našoj školi” kazao je Ivan Križanović nastavnik iz Osnovne škole “Kaonik”.

Uskoro se očekuje u potpisivanje sporazuma s Vladom HNŽ-a

Digitalnu transformaciju obrazovanja provodi Koordinacija ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Podsjećamo, 29. svibnja 2018. godine održana je III. klauzura Sveučilišta u Mostaru pod nazivom “Digitalna transformacija obrazovanja” na kojoj je donesena odluka da će SUM raditi na digitalizaciji cijele vertikale obrazovanja. Dana 11. veljače 2020. godine Hrvatski narodni sabor donosi odluku da sve osnovne i srednje škole koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku trebaju započeti sudjelovanje u projektu digitalizacije u organizaciji SUMIT-a. Pojavom pandemije COVID-19 ovaj proces je znatno ubrzan jer je postalo jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna nego i nužna u ovim izazovnim vremenima.

Sinergijom Sveučilišta i Koordinacije ministara potpisani su sporazumi o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno obrazovnog sustava, koje je potpisao Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić sa Ivanom Jozićem premijerom Hercegbosanske županije, 18. rujna 2020. godine, Đurom Topićem premijerom županije Posavine, 12. listopada 2020. godine, Zvonimirom Anđelićem i Matom Zovkom, načelnicima Usore i Žepča, u prosincu 2020. godine, Zdenkom Ćosićem, premijerom županije Zapadno-hercegovačke, 16. prosinca 2020. godine te Bojanom Domićem, ministrom obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa županije Središnja Bosna, 23. prosinca 2020. godine. Uskoro se očekuje i potpis sporazuma s Vladom županije Hercegovačko-neretvanske.

Nastavak procesa i u 2021. godini – eDnevnik

Proces digitalne transformacije obrazovanja se nastavlja i u 2021. godini kada je u III. fazi planirana implementacija SUMIT Dnevnika u školama koje su se prijavile za sudjelovanje u pilot projektu eDnevnika. Od 135 škola koje sudjeluju u ovom procesu 23 su se prijavile za pilot projekt eDnevnika u drugom polugodištu.

Foto i tekst: sumsova.ba

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content