Područna škola Dračevo

Informacije

Nastava se odvija u jednoj smjeni koja počinje u 7:30 h. U školskoj 2023./2024. godini ovu školu pohađa 6 učenika (1 manje u odnosu na prošlu školsku godinu) koji su raspoređeni u jednom kombiniranom odjelu od 4 razreda (1., 3., 4. i 5. razred). Učiteljica je Olivera Šimović, a školska spremačica Katica Mišić. Katolički vjeronauk predaje Ivana Rodin, a engleski jezik Gabrijela Papac.

Kratka povijest prema zapisima iz školskog ljetopisa

Za vrijeme izgradnje željezničke pruge uzanog kolosijeka od Gabele do Dubrovnika podignuta je prostrana drvena baraka za potrebe ambulante i stacionara za oboljele i povrijeđene radnike koji su sudjelovali u gradnji pruge. U blizini današnje škole, na udaljenosti od oko 300 m, nalaze se grobovi oboljelih radnika koji su umirali u spomenutoj zgradi. Godine 1895. veliki broj radnika dolazio je čak iz daleke Like, jer u to vrijeme nije bilo dovoljno radne snage na ovom području. Ličani su dogonili i zaprežna kola za prijevoz materijala. Većina od njih je radila kod Jakova Mavraka (došao iz Osijeka) koji je bio zakupnik radova na jednoj dionici pruge.

Kada je 1901. god. dovršena izgradnja željezničke pruge Gabela-Dubrovnik mještani Dračeva predvođeni Filipom Šumanom i Vidojem Rajičem, tražili su da se zgrada ambulante i stacionara prenamjeni za školski objekt, pa je 1902. godine počela nastava u navedenoj zgradi, a prvi učitelj bio je Frano Koletić. U to doba područje Osnovne škole Dračevo obuhvaćalo je sela: Dračevo, Doljani, Kljenak, Glušca, Kolojanj, Dubravica, Sjekose, Višiće i Čeljevo.

Prvobitno su školu pohađala samo muška djeca. Prvi roditelj čija su ženska djeca pošla u školu bio je Nikola Kordić iz Šurmanaca, koji je stanovao na Krupi kao željeznički desetar.

Školska zgrada je generalno adaptirana u studenom 1961. god. Adaptaciju je izvršilo Vodo-građevinsko poduzeće „Melioracija“ iz Splita, koje je izvodilo radove u Hutovu blatu.

Brojno stanje učenika u Dračevu do 1963. godine samo je dvaput bilo ispod 60 učenika (1956./1957., 1957./1958.), a najveći broj učenika ova škola dosegla je 1942./1943. godine (274 učenika).

Dvorište je 2022. godine preuređeno, srušena je stara zgrada sa sjeverne strane škole, posječeni su borovi, posađene dvije masline, te se nadamo budućim radovima. I ova škola je pod video-nadzorom koji je postavljen prije nekoliko godina.

Skip to content