Prva međunarodna konferencija “MoStart” (18.-20. travnja 2023.)

tra 15, 2023

Kako piše Večernji list (15. travnja 2023.), prva međunarodna konferencija o digitalnoj konferenciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije “MoStart”, koju organizira Sveučilište u Mostaru (SUM), održat će se od 18. do 20. travnja na SUM-u, a otvorit će je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, najavili su organizatori.

Svečano otvaranje planirano je u utorak (18. travnja) u 17:00 h u amfiteatru “Sokrat” na Sveučilištu u Mostaru, a nakon toga pozdravne govore uputit će rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić, državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva RH Bernard Gršić, direktor AKD-a Jure Sertić, ravnatelj Carneta Hrvoje Puljiz, ravnatelj Srca Ivan Marić, član Uprave HT Eroneta Tomislav Ruk.

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije Tomislav Volarić istaknuo je kako je potrebno digitalno transformirati cjelokupno obrazovanje u BiH te kako je mostarsko Sveučilište odigralo jako važnu ulogu u digitalizaciji osnovnih i srednjih škola.

“Znamo da to nije naš posao, međutim, uloga Sveučilišta u Hrvata u BiH malo je drugačija, tako da smo imali tu odgovornost pomoći školama. Ta se pomoć pokazala ispravnom u koroni jer se ispostavilo kako obrazovni sustav ne bi mogao funkcionirati bez Sveučilišta u Mostaru” – kazao je Volarić. Zaključio je kako je sada, nakon pet godina, sazrelo vrijeme da se napravi konferencija na kojoj će biti pokazano što se to radi na Sveučilištu u Mostaru u oblasti digitalizacije.

“Najvažniji dio konferencije je znanstveni dio i tu smo htjeli organizirati zanimljivu konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju, ali i širi aspekt. Primjerice, da pokažemo kako pravno regulirati umjetnu inteligenciju, a uspjeli smo i podignuti razinu da nam izdavačka kuća “Springer” izdaje zbornik radova, odnosno knjigu na engleskom jeziku” – kazao je Volarić.

Sudionici konferencije bit će čelni ljudi Carneta i Srca, dviju najvećih institucija iz RH koje se bave digitalizacijom, te predstavnici AKD-a koji se bave uslugama povjerenja u RH.

“Sami dolazak predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto na otvaranje konferencije poruka je da se u državi stvara svijest kako nam je potrebna digitalizacija” – zaključio je Volarić.

O prvom danu konferencije, koji je posvećen obrazovanju, govorio je Josip Doko iz Centra za informacijske tehnologije. Kazao je kako je taj dan ponajviše namijenjen nastavnicima i stručnjacima u obrazovnom procesu.

“Imamo 135 škola za koje radimo digitalizaciju. Tog dana imat ćemo veliki broj radionica i panela te predavanja, više od 25 predavača u više različitih sesija, a nastavnici se mogu prijaviti na one radionice koje im najviše odgovaraju. U suradnji s našim sponzorima, osigurali smo besplatne kotizacije svim nastavnicima i djelatnicima te studentima Sveučilišta u Mostaru” – kazao je Doko. Istaknuo je kako će, među ostalima, predavanje održati Toni Milun i doc. prof. Daniel Vasić te da će u sklopu otvaranja konferencije biti uručene nagrade pobjednicima Code Challenge Hackathona koji se tradicionalno održava za učenike srednjih škola.

U sklopu “MoStart” obrazovnog dana svaka škola imala je priliku napisati i poslati stručni rad. Svi radovi koji su prošli recenziju bit će objavljeni u MoStart stručnom zborniku, a u suradnji s ministarstvima i zavodima, autorima će ti radovi biti priznati u sklopu stručnog usavršavanja.

Prema riječima doc. dr. sc. Daniela Vasića, cilj znanstvenog dana konferencije “MoStart” je privući mlade istraživače koji će biti pokretači inovacija na ovom području.

“Imamo podršku izdavačke kuće “Springer” da objavimo znanstveni zbornik ove konferencije, što znači da će svi radovi koje je programski odbor ocijenio kao najbolje, a koji je uključivao oko 40 različitih znanstvenika i stručnjaka iz RH, BiH, Srbije, Portugala, Njemačke, Slovenije, ukupno 12 najboljih radova, ići u znanstveni zbornik i to je značajan znanstveni uspjeh” – poručio je Vasić. Objasnio je kako znanstvena konferencija ima više “treckova” te je smisao i cilj da obuhvati sve aspekte kako obrazovanja tako i primjene umjetne inteligencije koja je danas jako zanimljiva ljudima jer mijenja način na koji živimo i radimo. Program konferencije dostupan je online.

Završni dan konferencije bit će posvećen isključivo IT industriji. “Cilj  nam je bio okupiti IT entuzijaste, developere i sve one koji imaju afiniteta prema IT-ju kako bismo čuli nešto novo i kvalitetno kroz razna predavanja te proširili svoju profesionalnu mrežu, što je danas jako važno” – kazao je Ivan Ostojić. Istaknuo je kako će tijekom prvog predavanja, točnije SUMIT panela, članovi SUMIT-a pričati o tehnologijama i rješenjima kojima su se koristili na raznim projektima. Također, tog dana održat će se predavanja predstavnika tvrtki koje su vodeće u regiji, poput AKD-a, vodeće tvrtke u RH za izdavanje digitalnih identiteta i digitalnih potpisa. Dodao je kako se nada da će na Sveučilištu u Mostaru uskoro uvesti digitalni potpis.

Večernji list (15. travnja 2023.)

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content