Prvi dojmovi nastavnika i roditelja za e-Dnevnik

ožu 27, 2021

Prošla je otprilike godina dana od nesretne pojave korona-virusa koja je, možemo to slobodno reći, jedan od začetnika digitalizacije obrazovanja. Na samom početku online nastave ili nastave na daljinu, nastavnici su preko društvenih mreža ili internet stranice škole postavljali nastavne jedinice za učenike i tako komunicirali s njima. Ubrzo je Sveučilište u Mostaru i njihov Centar za informacijske tehnologije, s mladom ekipom informatičara, krenulo u digitalizaciju obrazovanja, za koju se nadamo da će u skoroj budućnosti ući i u zakonske okvire odgojno-obrazovnog sustava.

Prvo je pokrenuta platforma Školarac u kojoj su nastavnici imali mogućnost kreiranja odjela s učenicima, te gdje su postavljali nastavne jedinice, domaće zadaće, …

Nakon toga krenulo se u projekt e-Matice gdje su upisani svi učenici škole i djelatnici, kreirana razredna odjeljenja, a najveća i najbolja mogućnost u e-Matici je “printanje” svjedodžbi, ali sve to naravno ukoliko se zakonski usvoji. Razrednici najbolje znaju koliko vremena i stresa potroše na ručno ispisivanje svjedodžbe, pogotovo ako se pogriješi pa se mora ponovno sve ispočetka, ili ako razrednik nema baš čitljiv rukopis… Radom u e-Matici tih problema ne bi bilo, jer bi se s par klikova mogao korigirati pogrešan unos i isprintati novu svjedodžbu, a i rukopis ne bi bilo problem čitati jer bi bio u digitalnoj formi.

Iz e-Matice je dio podataka kopiran u e-Dnevnik. Informatičari su pratili zakonske okvire u izradi e-Dnevnik i vjerno su preslikali fizički dnevnik. Ovaj projekt e-Dnevnika je u zadnjoj fazi izrade, te će 20-ak škola diljem BiH, koje nastavni plan i program izvode na hrvatskom jeziku, od rujna iduće školske godine sudjelovati u pilot-projektu. U tom projektu sudjelovat će i naša škola (OŠ “Lipanjske zore”), koja se trenutno nalazi u testnoj fazi unosa ocjena, nastavnih sati i izostanaka učenika kako bi u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije SUM-a otkrili ukoliko ima nekih grešaka u sustavu. Odabrali smo četiri nastavnice/razrednice i jednu učiteljicu, a one su odabrale jednog učenika kojem će upisivati ocjene u e-Dnevnik. Roditelju su napravljeni pristupni podatci i svaki će roditelj moći vidjeti ocjene samo svoga djeteta. Ubrzo smo dobili upite i od drugih roditelja koji bi željeli sudjelovati u ovom testu, jer im je to prilika da prate stanje svoje djece, pogotovo zbog toga što je ograničen dolazak u školu zbog epidemioloških mjera. U e-Dnevniku roditelj može u bilo koja doba dana pogledati ocjene. Isto je i s nastavnicima koji će moći vidjeti samo ocjene iz svoga predmeta, dok će razrednik moći vidjeti ocjene svih učenika iz svoga odjela. Testna faza trajat će do lipnja, a kao što smo već naveli od početka iduće školske godine kreće se s pilot-projektom, te se nadamo da će se sve vezano uz digitalizaciju u što bližoj budućnosti upisati i u Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Nadamo se da ćemo do početka ovoga pilot-projekta osigurati i prikladne uvjete u našim školama kako bi nastavnici na računalima mogli odraditi ovaj dio posla, iako već sada dio nastavnika taj posao radi i preko mobilnog uređaja.

U nastavku vam donosimo izjave naših nastavnica i roditelja vezanih za e-Dnevnik.

Nastavničke izjave:

U vremenu široke uporabe modernih tehnologija neizbježno je da one utječu i na obrazovni sustav. Kao osoba koja pripada tom sustavu osjećam odgovornost pridonijeti njegovu napretku u svakom pogledu. Podržavam rad informatičara SUM-a i shvaćam da je uložen veliki trud, vrijeme i sredstva da bi se kreirala platforma koja uključuje sve elemente: od poučavanja, učenja, kreiranja uvjeta za učenje, praćenja i vrjednovanja, suradnje s roditeljima i društvenom zajednicom. Nadam se da će se i drugi više uključiti u razvoj platforme, te osigurati kvalitetnu tehničku podršku da bi ona bila dostupna svim sudionicima obrazovnog procesa. Pohvale za profesionalno odrađenu edukaciju i radionice koje su na SUM-u organizirali za nas koji smo uključeni u rad u okviru platforme. Želim nam svima dalji nastavak suradnje i uspjeh u projektu.

Jednostavan je i praktičan za korištenje. Prednost je što nema nepotrebnih papira, a mana što ovisimo o internetskoj vezi.

Kao učiteljica koja je sudjelovala na svim radionicama od samih početaka do danas, mogu se u potpunosti složiti s mišljenjem svojih kolega. Sama dostupnost podataka, ma gdje god da se nalazili, uz naravno prisutnost interneta, čini ovaj sustav jedinstvenim i izvanrednim za rad, uvid, praćenje i provjeru naših učenika u vremenima kada nam je svaki fizički kontakt ograničen. Zahvaljujući tehničkoj podršci sa SUM-a ni mi kao djelatnici, a ni naši učenici nismo ostali zakinuti za blagodat učenja i vježbanja. Stoga im se ovim putem još jednom moram zahvaliti jer bez njih ovo ne bi bilo moguće.

Nastava na daljinu je dobar pokazatelj informatičke nepismenosti mnogih, ali i pokazatelj da čekamo da nas sila upogoni da budemo spremni nositi se s promjenama i prihvatiti nove načine rada. Naši učenici su aktivni sudionici  učenja koristeći digitalne alate i uređaje tako da se i nastavnici moraju usavršavati u modernim tehnologijama kako bi mogli ići ukorak sa zahtjevima učenika. U trenutku kad smo mislili da je školska godina izgubljena tehnička podrška SUM-a omogućila je podučavanje na daljinu. Kreirana je platforma koja je bila nepoznanica i nastavnicima i učenicima, ali zajedničkom suradnjom uspješno je ovladano platformom Školarac. Rad u e matici i u e dnevniku olakšava rad nastavnicima, a i roditelji uvidom u e dnevnik imaju mogućnost praćenja rada djeteta u svakom trenutku. Učioničnu nastavu i izravan kontakt s učenicima ne može zamijeniti ni najsuvremenija digitalna platforma, a u trenutnoj situaciji je savršeno pomagalo kada smo dobili priliku razvijati nove kompetencije te sposobnost prilagodbe novoj situaciji.

Roditeljske izjave:

Mislim da je e-Dnevnik praktičan jer mogu vidjeti djetetove ocjene bez da idem u školu. Jednostavan je za upotrebu i nije problem prijaviti se na njega. Prednost e-Dnevnika je u većoj sigurnosti čuvanja podataka.

Aplikacija e-Dnevnika je jako korisna i jednostavna za upotrebu. Već prilikom prve prijave lako sam pronašla sve podatke o svom djetetu, njegove ocjene, bilješke kao i izostanke. Sve je pregledno i na jednom mjestu. Sama aplikacija je jako korisna, ne samo zbog izvanrednih okolnosti u kojima trenutno živimo i zbog kojih nam je onemogućen odlazak u školu na informacije, nego i zbog nemogućnosti mehaničkog oštećenja i zloupotrebe ili brisanja ocjena.

Odličan sustav, jako sam zadovoljna, nije komplicirano za snaći se. Olakšava nama roditeljima uvid u ocjene svoga djeteta.

Ja kao roditelj mislim da je e-Dnevnik korisna aplikacija i jednostavna za korištenje. Svaki tren imam uvid u ocjene djeteta i mislim da je to danas u vrijeme korone, kada je ograničen dolazak roditelja u školu, korisno i dobro osmišljeno. Za svaku pohvalu.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content