Školske predstave OŠ “Lipanjske zore”

stu 15, 2020

Naši marljivi i nadareni učenici za glumu, u suradnji s knjižničarom Igorom Benom, već su odradili neke predstave, koje nisu dovoljno javno prezentirane. Zbog toga vam donosimo njihove tri predstave koje su radili u razdoblju od 2014. do 2016.: “Vremenski stroj dr. Šmrka” (odigrana 4. lipnja 2016. u kinu Mogorjelo), “Skup” i “Brenguziće”. Video i malo opširniji tekst o predstavama možete pogledati u nastavku.

Prestava “Brenguzići”

Učenici dramske skupine Osnovne škole „Lipanjske zore“ iz Višića nastupili su 17. lipnja 2014. na 17. Festivalu dječjeg teatra koji se održava svake godine u Gračanici, a naša škola predstavila se svojim vlastitim igrokazum ”Brenguzići” koji je dobio pozitivne reakcije te pozive za nastup iz još nekih mjesta, što je veliki uspjeh s obzirom na to da je igrokaz nastao za vrlo kratko vrijeme i da su ga uz pomoć knjižničara smišljali sami učenici. Naši učenici Martina Galić, Božena Kordić, Antonio Šapina, Ana Franciska Karačić i Iva Brajković predstavili su se dobrom glumom i humorom što se moglo vidjeti po pohvalama i reakciji publike, a u slobodno vrijeme družili su se s učenicima iz Gračanice koji su ih srdačno dočekali i s kojim su proveli ugodno vrijeme razmjenjujući iskustva i upoznajući Gračanicu. Autori predstave su: Igor Beno, Božena Kordić, Ana Franciska Karačić, Martina Galić, Iva Brajković. Redatelj je Igor Beno, knjižničar, a za scenografiju se pobrinuo Ernesto Markota (nastavnik Likovne kulture). Kostimografiju su osmislili učenici. Glumci: Antonio Šapina – MIŠO, ”predsjednik svega u selu”, Božena Kordić – VODITELJICA na radio postaji Algoritam, Ana Franciska Karačić – MANDA, žena iz Dojnjih Brenguzića, Iva Brajković – ŠĆEPKA, žiteljka sela i folklorašica, Martina Galić – JERKO,”nešto učeniji čojek”.

Predstava “Skup”

Dramska skupina OŠ Lipanjske zore pripremila je predstavu ”Skup”. Riječ je o adaptaciji čuvene drame dubrovačkog pisca Marina Držića koja je prilagođena današnjem kolokvijalnom govoru. Adaptaciju teksta uradio je Igor Beno, koji je bio i redatelj. Scenograf je Ernesto Markota, kostimografiju su osmislili Mara Dadić, Damir Menalo i učenici. Za šminku se pobrinula Barbara Jovanović, fotografiranje i snimanje obavio je Željko Buntić, sponzor predstave bio je Miloš Jelčić (nastavnik Tjelesne kulture i tadašnji predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH), dok je medijski pokrovitelj bila Radio postaja Čapljina. Glumci su: Barbara Prkačin – Gruba, Ivona Šuman – Variva, Mato Cvitanović – Niko, Marko Brajković – Pjerić, Danijela Marić – Dobre, Antonio Šapina – Skup, Daniela Kajtazi – Munuo, Tomislav Blažević – Kamilo, Nedim Kerim – Zlatni kum, Anamarija Obad – Pasimaha, Dajana Limov – Drijemala, Nikolina Udženija – Dživo, Ivana Udženija – Kanta za otpatke 1, Verkonika Jerkić – Kanta za otpatke 2, Mihael Raguž – Kanta za otpatke 3, Ena Mrvalj (plesačica 1), Antea Kafadar (plesačica 2), Ana Franciska Karačić (pjevačica 1), Iva Brajković (pjevačica 2). Šaptač i asistent bila je Ana Raguž.

Predstava “Vremenski stroj dr. Šmrka”

U subotu 4.lipnja 2016. godine s početkom u 20.00h u čapljinskom kinu Mogorjelo uspješno je izvedena predstava Vremenski stroj dr.Šmrka koju su pod vodstvom knjižničara Igora Bene pripremili učenici viših razreda dramske sekcije naše centralne škole. Zadnjih 5 godina postala je tradicija da naša škola prikaže jedan igrokaz u čapljinskom kinu i tako u svoj rad uključi i širi auditorij. Ovaj put riječ je o autorskom igrokazu koji je nastao osmišljavanjem pojedinih dijaloga od strane samih učenika glumaca da bi potom knjižničar sve to doradio i sklopio u jednu tematski zaokruženu cjelinu. Igrokaz na jedan šaljiv ali i satiričan način govori o jednoj od najčešćih tema znanstvene fantastike a to je mogućnost putovanja kroz vrijeme no kroz predstavu se želi skrenuti pozornost na neke probleme današnjice s pitanjem kakva će biti budućnost naše planete nastavi li se u ovom smijeru. Predstava je osim obične scenografije sadržavala i projekcije situacija na platno i korištenje pozadinske glazbe.
Dr. Šmrk (Marin Lukanović) mladi je znanstveni i ”čudak” koji sve svoje vrijeme provodi u laboratoriju baveći se izradom vremenskog stroja. Njegove prijateljice Trešnja i Jagoda (Barbara Prkačin i Gabrijela Dugandžić) nasuprot njemu, cijelo vrijeme provode u kafiću, gubeći vrijeme u online tračevima a uživo pričaju samo kad im nesane megabajta. Trešnja i Jagoda izruguju se Šmrku, smatraju ga nenormalnim, smušenim i smotanim no ipak od njega očekuju da im pokaže matematiku da ne bi pale na popravni. Šmrk im umjesto matematike pokaže vremenski stroj. One ne vjeruju da taj stroj radi ali žele iz znatiželje zajedno sa Šmrkom provozati se kroz vrijeme jer u slučaju da stroj radi, mogu otići u divnu budućnost u kojoj čovjek ništa ne radi, sve stvari misle za čovjeka, a on ne mora uopće koristiti mozak…

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content