VIDEO: Predstavljen igrani film ”SLIKA ZAVIČAJA” OŠ ”Lipanjske zore” Višići i udruge PETKA Perunika KULTURA

lis 8, 2023

U OŠ ”Lipanjske zore” Višići ovih dana prezentiran je autorski igrani film ”Slika zavičaja” koji je nastao u školskoj 2022./2023 godini – kroz suradnju audio-vizualne sekcije škole i udruge PETKA Perunika. Kao što sami naslov kaže, želja je bila ”oslikati” zavičaj kroz različite vrste dječjeg izražavanja i onoga za što djeca imaju afinitet: putem novinarskog istraživačkog rada, likovne umjetnosti, glazbe, informatičke vještine obrade materijala, a na koncu i glume.

Film je prikazan u područnoj školi u Bobanovom Naselju, kao i u centralnoj školi u sklopu informatičke nastave.

U filmu se mogu vidjeti reportaže o mjestima Svitava i Čeljevo, odnosno o mjestima gdje su smještene dvije od ukupno 7 područnih škola koje gravitiraju centralnoj školi u Višićima. Ovaj posao napravili su mladi novinari Jana KneževićMira ČilićLara ČuljakMatej ŠutaloDora Obradović i Lana Kević pod vodstvom Igora Bene i Josipa Pavlovića.

Istodobno u centralnoj školi izrađivao se mural s tematikom zavičaja uz koordinaciju nastavnika likovnog Ernesta Markote. Na muralu su radile učenice: Lana BoškovićLana BuljubašićDragana CvitanovićAjla SjekiricaPetra IvankovićLorena ŠutaloMaja LimovPatricija Pavlović i Katarina Bošković.

Dokumentarac prožimaju i instrumentali glazbenih rock hitova na akustičnoj gitari učenika Kristijana Putice, a naratorica priče je Maja Limov.

Pri montaži video-materijala asistirali su učenici Maja Limov i Matej Obad.

Instrumentali i naracija snimljeni su u studiju Jaz u Strugama (Ivan Bukovac).

Želja nam je u budućnosti, ukoliko se prepozna značaj ovakvog vida stvaralaštva i edukacije, i ukoliko dobijemo odgovarajuću podršku, nastaviti s radom i ojačati sekciju novim video-uradcima koji će obrađivati i ostala mjesta i zanimljivosti našeg zavičaja kojeg se u velikoj većini stidimo i malo znamo o njemu.

Čitamo i učimo o svijetu, želimo putovati na razna mjesta dok istodobno ne znamo što sve imamo kod nas. Da bi istinski zavoljeli zavičaj, trebamo ga i upoznati. Zato je čitav ovaj projekt primjer usmjeravanja dječje pozornosti na ”svoje dvorište”, na ”svoj vrt”, gdje možda spava jedan lijepi skriveni cvijet – koji se želi probuditi.

Filmski uradak ”Slika zavičaja” možete pogledati na Youtubeu, na ovom linku:

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content