VIDEO: Objavljen film “Gavrilo i Ferdinand”

srp 3, 2024

Za sve one koji nisu uspjeli doći na premijeru filma “Gavrilo i Ferdinand” prošlog vikenda u caffe bar “Azzurro”, a voljeli bi ga pogledati, autorski film Osnovne škole “Lipanjske zore” Višići i udruge PETKA Perunika postavljen je na youtube.

Riječ je o 25-minutnoj nijemoj komediji koja tematizira događaje koji su prethodili nastanku Prvog svjetskog rata, konkretnije sami sarajevski atentat. Film je prikazan na jedan šaljiv i sarkastičan način s ciljem smijeha i zabave, no ispod površine i s ciljem propitivanja onoga što se često prešućuje kada su u pitanju veliki svjetski ratovi, a to su interesi koji ih rukovode. U današnjem vremenu to se posebno može vidjeti.
Podsjetimo, ideja za film nastala je u sklopu redovne nastave informatike za sedmi razred, jedinke koja obrađuje snimanje i montiranje filma, da bi se zatim rodila jedna kompleksnija i ozbiljnija priča. Učenik Mihael Mrvalj predložio je temu filma, a djeca su se i sama zainteresirala za izučavanje povjesnih događaja koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Na osnovu druženja i radionica nastao je scenarij te je kroz suradnju škole i udruge u školskoj 2023./2024. godini proizveden nijemi film u trajanju od 25 minuta.

Film je najvećim dijelom sniman ispred “blue screena”, a neki dijelovi snimani su na Brštanici pokraj napuštene željezničke stanice “Ćirine pruge”, u šumi pokraj Gabele te u školskoj kotlovnici.

Učenici su se kroz ovaj projekt zaista mnogo informirali o povijesnim događajima kao i o procesu nastanka filma, od pisanja scenarija, snimanja, kostimografije, scenografije, uvježbavanja glume do završnog procesa montaže, a povrh svega dobro su uvježbali glumu i jedva čekaju novi projekt, novi film.
Nadamo se nastavku priče s našim malim glumcima u nekom drugom skorom filmu.
Scenarist: Igor Beno.
Redatelj: Josip Pavlović.
Glumci: Mihael Mrvalj, Ante Limov, Andrijana Đugum, Ena Sjekirica, Marin Sesar, Marin Jurković, Laura Putica, Dora Bulum, Mirko Jurković, Sanel Mujanović, Drago Jurković, Hrvoje Marijanović, Luka Pavlović, Miloš Jelčić.
Scenografija: Damir Menalo, Ernesto Markota, Helena Dugandžić, Petra Limov.
Šminka: Laura Putica, Andrijana Đugum.
Produkcija zvuka: Ivan Bukovac.

Info ploča

p

OBAVIJESTI

JAVNE NABAVKE

i

NATJEČAJI

Skip to content